четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Водеща / По какво се различават средния американец и средния българин?

По какво се различават средния американец и средния българин?

Каква е разликата между домакинствата влизащи в средната класа у нас и в най-голямата световна икономика?

Освен размера на доходите, предвид на това, че средната класа в САЩ се смята че изкарва годишен доход между 46 960 долара и 140 900 долара на година, разликата е още една. Американските домакинства влизащи в тази група, правилно разбират ключовата функция на инвестициите на фондовите пазари за увеличаване на тяхното състояние.

инвестиции

Ето и някои от нещата, които средната класа в САЩ прави по отношение на инвестициите си на пазарите, от които родната такава може да се поучи.

1. Не чакат да имат достатъчно, за да инвестират на фондовите пазари

За разлика от родните домакинства, отличаващи се с по-високи доходи от масата, американските не чакат да натрупат „достатъчно“, преди да започнат да инвестират на пазара. Те в много по-голяма степен осъзнават въздействието на фактора време и важността на това да стартират възможно най-рано, за да могат парите им да работят за тях.

Както не веднъж сме подчертавали, времето е критично, за достигане на финансова независимост, цел на всяко домакинство. На практика, ако спестявате между 25 и 35 години, ще ви се наложи да заделяте същата сума, отколкото между 35 и 65 години, за да постигнете същия резултат, именно поради фактора капитализиране при една нормална доходност от 9% на година.

Никой не може да ви върне това, което бихте изкарали, ако започнете да пестите по-рано.

Едновременно работят по постигането на няколко финансови цели

Американските домакинства работят за постигане на няколко финансови цели едновременно. Това включва намаляване на студентските им кредити и задълженията по кредитните им карти, както и заделяне на средства за спестяване и инвестиране на фондовите пазари.

финансов успех

Какво правят българските домакинства? Заделят всичко спестено в депозити, които им носят минимална, дори може би отрицателна реална доходност.

Съгласно правилото 72, ще са ви нужни 72 години, за да удвоите спестяванията си, ако стоят при лихва на депозит от 1%. Това трябва да се промени, а пътят към промяната минава през фондовите пазари. На тях, трябва да започнете да гледате, като на най-добрия си приятел, а не като на „най-заклетия“ си враг.

При промяна на очакваната доходност само до 4%, удвояванате на вашите спестявания, ще се случи след 18 години.

Образоват се, защото знаят колко е важно това за финансовата им независимост

Американците се интересуват, четат и повишават финансовата си култура, защото това им помага да инвестират по възможно най-добрия начин за тях.

За съжаление финансовата култура у нас е при доста ниско ниво, което само по себе си до голяма степен обяснява и рекордните депозитни експозиции, както и минимален процент на инвестираните в ценни книжа спестявания.

Насочват се все по-често към нискорискови индексни фондове, вместо към скъпите финансови консултанти

Все по-голяма част от средната класа в САЩ, инвестира в индексни фондове. Те са далеч по-евтини в сравнение с частните финансови консултанти, или хеджфондовете. В допълнение резултатите в средносрочен и дългосрочен план сочат, че това е по-печелившата форма на инвестиране, която „бие“ основна част от професионалните мениджъри.

Не чакайте, започнете да инвестирате! Ето и едно добро начало за това…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *