Начална Страница / Водеща / Какви са разликите между гениалните и нормалните инвеститори?

Какви са разликите между гениалните и нормалните инвеститори?

Да, може и да сте много добър инвеститор. Да, може и да сте по-добър от много от известните в медийното пространство имена като Бил Акман или Дейвид Айнхорн. И да… името ви може и никога да не се чуе от хората!

Как да се превърнете в гениален инвеститор?

Какви са разликите, между така наречените „гениални инвеститори“, като Джордж Сорос и Уорън Бъфет и милионите малки инвеститори, които „припечелват от канапето в хола си“ и професионално се занимават с управлението на собствени и чужди средства?

На първо място – мащабът…

Сигурно сте правили удари, донесли ви огромна доходност, може би дори съпоставима, или по-голяма от тази на Джордж Сорос, при залога му за „един милиард“ срещу английската централна банка.

Сигурно за разлика от Сорос, не веднъж и два пъти сте ползвали такъв по размер ливъридж, че едно единствено решение, действие, новина или събитие да са водили до огромни по размер печалби или пък до непреодолими по размер загуби… Но никой не е разбрал това, освен най-близките ви приятели и роднини.

кредити

Медиите не са го отразили и не са ви лепнали прякора „човекът победил централната банка на…“, само защото мащабът с който търгувате е „пренебрежимо малък“. И именно в мащабът е една от основните разлики, между великите и обикновените трейдъри.

Но не се заблуждавайте, мащабът е нещо значимо. Той носи след себе си голямо емоционално бреме. Ето нещо, върху което да се замислите. Ако сметката ви беше от 5 милиона долара (което може би за вас е същата сума, която са няколко десетки, и дори стотици милиарда долара за великите инвеститори), по същия начин ли щяхте да търгувате, както сега?

Ето как да инвестирате като гениалния Бъфет

Щяхте ли така безотговорно да правите залози всеки ден, по няколко пъти на ден, с ползването на огромен по размер ливъридж и само на едно събитие, решение на Фед, или пък данни за заетостта и безработицата? Няма нужда да отговаряте на глас…

Моралната отговорност и необходимост да поддържат имиджа си

Както казва Бъфет, имиджът се гради с години, а трябват само няколко момента, за да бъде разрушен.

Бъфет не веднъж и два пъти е казвал, че имиджът е нещото, което всички трябва да пазим най-ревностно и с цената на всичко, дори и да не реализираме добри инвестиционни идеи, които са ни хрумнали (само защото противоречат на обявената логика и стратегия, която следваме).

печалба

За имиджа и успеха, можем да погледнем към историята на Бил Акман, или по-скоро към неговото падение, от най-добър портфолио-мениджър през 2014-та година, до… (всички знаем до какво, следствие на самонадеяност и его).

Свръхочаквания

Към великите инвеститори има свръхочаквания. Всички залагат, че доброто им представяне от да кажем последните 20-30 години ще продължи и в бъдеще. А това често, може да е почти невъзможна задача, особено в неблагоприятна пазарна среда. А пазарът е известен с това, че е жесток и не прощава грешките.

Ето защо, големите инвеститори могат да си позволят много по-рядко да грешат, отколкото малките. Това до голяма степен е и в основата на по-пасивната им търговия. Гениалните инвеститори в пълна степен следват поговорката „два пъти мери, един път режи“. Те заемат определена позиция, като са наясно, че ще бъде публично оповестена, само когато са напълно сигурни. Дори и тогава обаче, гениалните инвеститори не са застраховани от грешки, важното е как ги преодоляват.

очаквания пазарни експерти

Като пример можем да дадем Поулсън и инвестицията му в злато, която той дълго бранеше, в среда на понижаваща се цена на метала. В крайна сметка обаче, големият инвеститор се раздели със златото, колкото и да не му се искаше и призна, че е сбъркал. Това обаче, не му попречи в голяма степен да неутрализира загубите от големия си залог върху златото, с други печеливши инвестиции.

Това е един товар, който малките инвеститори не носят на гърба си. Те могат да са „смели и безотговорни“, което освен до добри резултати, често може да води след себе си и много лоши.

Провери също

черно и бяло

Три съвета за забогатяване от 12 финансови книги

Три са общите съвета, които могат да бъдат извлечени от близо 12 книги за финанси. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *