петък , януари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Реалните проблеми, с които се сблъсках в търсене на имот

Реалните проблеми, с които се сблъсках в търсене на имот

Здравейте, казвам се Ч.Н. и съм на 33 години. Живея в София. Сега ще ви разкажа за дилемите, които изникнаха, когато тръгнах да търся недвижим имот в столицата и е много вероятно и вие да се изправите пред тях, ако тръгнете към покупка на имот.

Нека първо да ви разкажа за моето семейство. Имаме две деца – на четири и шест години и живеем в двустайно жилище (т.е. една спалня и една всекидневна с кухня в нея), който закупихме през далечната вече 2007-ма година (с ипотечен кредит).

семейство от четирима

Както сами се досещате, причината за това да търсим по-голям имот, е че настоящия вече започва да ни става тесен.

Посетих имотната агенция в квартала, защото реших, че от там ще имат предложения именно в района, в който живеем. Подобно на повечето хора и ние си харесваме и сме свикнали с нашия квартал и затова искаме, ако купим имот, той отново да е в същия квартал (Витоша, Студентски град).

Та какви са ни опциите?

Първо да продадем настоящия имот (едноспален) и да закупим тристаен (двуспален). Разликата в цените между другото далеч не е толкова малка.

недвижими имоти

Вариант две – да отдадем под наем имота, в който живеем в момента и да наемем по-голям – тристаен.

От агенцията ни предложиха няколко строителя с които работят, без комисиони, които строят нови сгради в квартала. Тоест покупка на „зелено“. Какви бяха предимствата и недостатъците на този вариант?

Сигурни ли сте, че искате да живеете по-нашироко?

Първо ще трябва да чакаме година-година и половина, а може и повече, за да получим достъп до имота и тепърва да започнем да го довършваме (защото ще е на шпакловка и замаска). Това в нашия случай не е чак такъв проблем, защото има къде да живеем, а и ни предложиха вариант да платим по-малък процент при предварителния договор и останалото, когато получим акт 16.

Проблем номер две при покупката на „зелено“ е, че освен чакането, ще трябва да отделим и значителна сума за довършителните работи и обзавеждане. Под значителна, имам в предвид между 25 и 40% от стойността на имота, без да преувеличавам. А и ще трябва да се занимавам с „майстори“.

Третият и най-сериозен проблем при покупката на зелено се оказа, че цените които ни показаха, освен че бяха за брутна жилищна площ (с общи части, които между другото бяха над 10% от площта на имота), са почти равни с цените за покупката на готов имот.

недвижими имоти

След тези размисли ми стана ясно, че покупката на „зелено“ отпада като вариант за нас. Освен, че няма сериозни отстъпки в цените, за това, че ще ни се налага да чакаме и после да дадем още една сериозна сума за довършителни работи и обзавеждане, налице е още един сериозен риск – рискът от това строителя да фалира или пък да продаде нашия имот и на някой друг. Следват съдебни дела, неприятности и т.н…

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *