неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Водеща / С колко поскъпнаха имотите през последните две и половина години?

С колко поскъпнаха имотите през последните две и половина години?

Цените на имотите в София, се радват на сериозно възстановяване, стартирало горе-долу преди две години и половина. Ето защо ще погледнем с колко поскъпнаха основните групи имоти през този период.

Имотите са по-добра алтернатива от акциите, през последните 12 години

От най-ниска база в столицата, преди две години, стартираха цените на най-малките – едностайните имоти. Въз основа на офертите продава на един от водещите сайтове за недвижими имоти, те стартираха от едва 607 евро преди две години.

недвижими имоти

Интересен е фактът, че към днешна дата цените на този род имоти за квадратен метър – при ниво от 890 евро. Или за две години и половина, ръстът в офертните им цени е над 40%. И макар поскъпването да изглежда значително, то на практика е най-ниско сред основните групи имоти.

Най-малките жилища освен най-малка инвестиция, като абсолютна стойност (поради по-малката им квадратура), предоставяха и най-висока доходност от наеми, при нива над 8%.

Въпреки ръста в цените на едностайните, към днешна дата, доходът който те носят на собствениците ми под формата на наеми, се запазва висок. Това е така, защото средните нива, при които се отдават под наем, на база на офертите е 232 евро. Или доходността от наем на този род имоти, е при ниво от 7.1%. Това е над десет пъти повече, от доходността на депозитите.

Вторите най-скъпи имоти преди две години бяха следващите по размер – двустайните. Тогава офертните цени – продава бяха 612 евро за кв. м., докато към днешна дата, са вече 958 евро. Или повишение от цели 56%, на база офертни цени.

Доходността им от наеми пък, към днешна дата е в размер на също доброто ниво от 6.3%, на база оферти.

Тристайните се продаваха средно при нива от 626 евро за кв. м. Към днешна дата, цената им е вече 959 евро, или повишение от 52.7%. Доходността от наеми обаче, се запазва без съществена промяна, от 7.3%, благодарение на повишението на средния размер на наемите, при които се търсят да се отдават под наем.

От най-висока база, при ниво от 676 евро, стартира поскъпването на четиристайните имоти. Към днешна дата средната им цена е 1000 евро, или ръстът тук е близо 50%. В същото време доходността им от наеми е при ниво от 6.9%, което е едно доста задоволително ниво.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *