петък , януари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Само четири фонда „бият“ SOFIX през 2016, единият дори не инвестира у нас

Само четири фонда „бият“ SOFIX през 2016, единият дори не инвестира у нас

Финансовата новина на последните близо два месеца е поскъпването на SOFIX. След като „чудото на БФБ“ (преминаваната на 50-дневната SMA над 200-дневната пълзяща средна) се случи на четвърти август, за което разбира се ние от Bogat.bg първи алармирахме, последва силен ръст на индекса, отвел го към повишение от близо 15%.

Другата голяма новина е пускането на първия ETF-фонд базиран на SOFIX, събитие, което също до голяма степен допринесе за ръста на индекса.

Защо представянето на първия ETF-фонд, базиран на SOFIX, е значимо събитие?

etf

В подобна среда на позитивизъм, време е да погледнем как родните взаимни фондове се представят. Това което е най-важно за тях е, успяват ли да се представят по-добре от индекса на сините чипове. Нещо, което е от основно значение и показател за работата на портфолио-мениджърите, както и въпрос от ключово значение за инвеститорите в тези фондове.

За да отговорим на този въпрос, ще погледнем към представителната извадка на БАУД, откъдето следят 114 взаимни фонда, с нетни активи под управление на стойност 895 милиона лева. Сравнението ще направим на база съпоставка с представянето на SOFIX от началото на годината.

Започваме първо от индекса. SOFIX е добавил от началото на годината 9.5%.

За същия период, най-добре представящия се взаимен фонд е ПФБК Восток – с доходност от 15.92%. Всъщност поради естетиката на инвестициите на фонда на пазарите в бившите руски републики, е спорен въпроса, дали доходността му трябва да се сравнява с тази на родния индекс. По-скоро трябва да се сравнява с доходността на индексите в страните, където инвестира дружеството.

възвръщаемост

Така стигаме до най-доходоносния фонд инвестиращи в акции на БФБ – в лицето на Алфа Избрани Акции, донесъл доход на инвеститорите от 14.85% от началото на годината. Или доста над тази на SOFIX.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *