вторник , декември 6 2016
Начална Страница / Водеща / Само четири фонда „бият“ SOFIX през 2016, единият дори не инвестира у нас

Само четири фонда „бият“ SOFIX през 2016, единият дори не инвестира у нас

Финансовата новина на последните близо два месеца е поскъпването на SOFIX. След като „чудото на БФБ“ (преминаваната на 50-дневната SMA над 200-дневната пълзяща средна) се случи на четвърти август, за което разбира се ние от Bogat.bg първи алармирахме, последва силен ръст на индекса, отвел го към повишение от близо 15%.

Другата голяма новина е пускането на първия ETF-фонд базиран на SOFIX, събитие, което също до голяма степен допринесе за ръста на индекса.

Защо представянето на първия ETF-фонд, базиран на SOFIX, е значимо събитие?

etf

В подобна среда на позитивизъм, време е да погледнем как родните взаимни фондове се представят. Това което е най-важно за тях е, успяват ли да се представят по-добре от индекса на сините чипове. Нещо, което е от основно значение и показател за работата на портфолио-мениджърите, както и въпрос от ключово значение за инвеститорите в тези фондове.

За да отговорим на този въпрос, ще погледнем към представителната извадка на БАУД, откъдето следят 114 взаимни фонда, с нетни активи под управление на стойност 895 милиона лева. Сравнението ще направим на база съпоставка с представянето на SOFIX от началото на годината.

Започваме първо от индекса. SOFIX е добавил от началото на годината 9.5%.

За същия период, най-добре представящия се взаимен фонд е ПФБК Восток – с доходност от 15.92%. Всъщност поради естетиката на инвестициите на фонда на пазарите в бившите руски републики, е спорен въпроса, дали доходността му трябва да се сравнява с тази на родния индекс. По-скоро трябва да се сравнява с доходността на индексите в страните, където инвестира дружеството.

възвръщаемост

Така стигаме до най-доходоносния фонд инвестиращи в акции на БФБ – в лицето на Алфа Избрани Акции, донесъл доход на инвеститорите от 14.85% от началото на годината. Или доста над тази на SOFIX.

Продължава на следваща страница…

Plus500

Провери също

инвестиционни алтернативи

Искате да откривате страхотни инвестиционни възможности?

Да откриете следващата си добра инвестиционна идея може и да не е чак толкова лесна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

plus500