четвъртък , юни 29 2017
Начална Страница / Водеща / Ето как да станете по-добър инвеститор?

Ето как да станете по-добър инвеститор?

Всеки иска да е успешен на фондовите пазари. Всъщност, това не би трябвало да е чак толкова трудно, благодарение на интернет, даващ достъп до опита, знанията и уменията на хиляди от най-успешните инвеститори по света.

Вижте още: Защо 90% от инвеститорите (а може и повече), губят на валутните пазари?

И все пак, някак си нещата не се получават…

Нещо повече според редица проучвания над 90% от инвеститорите са губещи в дългосрочен план, а успехът е постоянен за минимална част от тях.

Ето няколко съвета, как да минете в групата от печелившите, обобщени от мненията и опита на експерти в инвестирането:

Не се опитвайте да забогатеете бързо

Инвестиционният ви хоризонт трябва да е – вечност. Борсата и останалите фондови пазари са добро място за увеличаване на вашите спестявания и подсигуряването на старинити ви, а не за бързо забогатяване. Ако целта ви е последното, то по-добре пробвайте късмета си в някое казино, там дори шансовете ви най-вероятно ще са по-големи да са по-големи.

How to Get Rich Fast - Legally

Подходящи инвестиции са тези с поне двугодишен инвестиционен хоризонт. Всяка инвестиция, която изглежда, че може да удвои парите ви за един или два месеца, най-вероятно е много рискова, или е „пирамидална схема“.

Вижте още: Пет съвета как да инвестирате на борсите

Този род вложения обикновено водят до големи капиталови загуби, ако сгрешите, затова ги избягвайте.

Изчисления сочат, че при осъществяване на 15 сделки на месец с доходност от по 5% всяка, инвеститорите биха превърнали 1000 долара в 276 трлн. долара за три години. В действителност обаче това е невъзможно.

Няма как да се реализират непрекъснато печеливши сделки за толкова продължителен период. Възможно е хиляда долара да бъдат превърнати в стотици хиляди или дори милиони, но ключът за постигането на това се крие в постоянството, търпението и времето.

Не ползвайте заемен капитал

В допълнение на гореспоменатото, не ползвайте ливъридж с цел да забогатеете по-бързо. Най-общо казано ливъриджът е пари назаем от вашия брокер, които ви позволяват да търгувате със средства многократно превишаващи размера на собствения ви капитал.

67

Под многократно повече, се има в предвид сто, двеста, а понякога дори и по-високи числа, като 500, 1000 пъти. Ливъриджът съдейства за това инвеститорите да умножават в пъти своите печалби.

Вижте още: Как да инвестирате като Уорън Бъфет?

Има един единствен, мъничък проблем. А той е, че ливъриджът увеличава не само печалбите, но и загубите на инвеститорите. При ползване на голям ливъридж, една единствена грешка води до пълна загуба на капитал.

Както казва Уорън Бъфет – „Виждал съм много хора да се провалят поради алкохол и ливъридж. Ливъридж е ползването на заемен капитал. Наистина нямате нужда от ливъридж в този свят. Ако сте достатъчно умни, ще изкарате пари и без да ползвате заемни средства“.

Поставяйте си реалистични цели

achieve-financial-goals

Дали 5-10% е добра възвръщаемост? През 2003 година това не бе така… В условията на рекордно ниски лихви в световен мащаб обаче, това може да се каже, че е една добра годишна доходност. Не бъдете алчни, защото алчността е лош съветник и често ще ви накара да поемате необмислени рискове.

Започнете с малко

Особено ако пазарите са нещо ново за вас. Докато ги проучвате и изучавате, инвестирайте малка сума. Така ще се предпазите от непреодолими загуби. А такива със сигурност ще имате, не се заблуждавайте.

money grows

Дори и да стартирате с няколко много успешни сделки, това не е гаранция за дългосрочен успех.

Вижте още: Как да забогатеем според 10 от най-богатите хора в света?

Добрият мениджмънт на средствата и желязната дисциплина са два от ключовите фактори за добри резултати в продължителен период от време. Докато ги добиете обаче, не рискувайте много, особено спестяванията си.

Следвайте рисковия си профил

Преди да започнете да търгувате, трябва да определите рисковия си профил, или толерантността си към риск. С други думи, колко можете да си позволите да загубите, без това да е критично.

investment-risk

Инвеститорите често срещат един проблем. Дори и правилно да определят рисковия си профил, впоследствие поемат по-голямо ниво на риск, от това към което са толерантни. Често за това са подмамвани от изкушението да следват някой друг инвеститор, с различна толерантност към риск.

Вижте още:  Защо да инвестирате в дивидентни компании?

Това, че ваш познат е изкарал доходност от 50% за година, не означава, че и вие можете да очаквате подобни резултати. Когато се сравнявате с други инвеститори, първо сравнете дали рисковите ви профили са еднакви, еднаква ли е толерантността ви към загуба и какви са времевите ви хоризонти.

Вижте останалите на следваща страница

Провери също

Какъв тип инвеститор сте?

Задачата на инвестиционните консултанти не е лесна. Когато дават инвестиционен съвет на свой клиент, те …