петък , февруари 23 2018
Начална Страница / Водеща / Шестте инвеститорски теми, които ще доминират през 2017 г.

Шестте инвеститорски теми, които ще доминират през 2017 г.

Новата година дойде. Затова ще погледнем, кои са темите, които най-вероятно ще доминират през нея. Ето някои прогнози в тази насока:

Лихвите в САЩ

През декември на 2015-та година, Фед повиши нивото на лихвите за пръв път. Действието бе повторено и през декември на миналата година. В същото време Джанет Йелън, потвърди позицията на резерва, че лихвите най-вероятно ще бъдат повишени няколко пъти и през следващата година.

Експерт: Пазарът ще се повиши с 15% през 2017-та година

Все повече стават експертите, срде които и Мохамед Ел-Ериан, които предупреждават, че инвеститорите може би подценяват Фед и това колко пъти резервът ще повиши лихвите. Много е възможно да станем свидетели на три повишения на лихвите, или с едно над средните очаквания на този етап.

фед

Нивото на безработицата в САЩ е при 4.6%, а молбите за помощи за безработица в края на миналата година бяха под 300 000 за 95-та поредна седмица. В същото време налице са трайни признаци за ускоряване на инфлацията, в среда на поскъпване на суровините на международните стокови пазари.

Когато към всичко това се добавят и потенциалните ефекти от стимулиращите политики на Тръмп и инфлацията вече може да се превърне в реална заплаха за резерва.

Инвеститорите могат да избягват облигациите и дивидентните компании, като дружествата със специална инвестиционна цел, в среда на повишение на лихвите.

Данъците в САЩ се очакват да падат

Това е всичко, което се знае на този етап. Ако Тръмп следва предизборните си обещания, то намаляването на данъците е едно от първите неща, които могат да се очакват от него, при влизането му в „Белия дом“. С колко точно ще бъдат намалени и колко бързо ще се случи това, обаче, на този етап може само да се гадае.

Най-много от намаляването на данъците се очаква да се облагодетелстват най-богатите американци. За тях данъчното бреме може да се понижи от 39.6% на 33%, според предварителните планове на Тръмп.

Доналд Тръмп

Инвеститорите ще наблюдават отблизо действията на новопостъпилия президент. В тази насока, всичко което направи Тръмп, може да оказва съществено въздействие върху пазарите.

Всички компании обаче, се очаква да се облагодетелстват от потенциалните планове на президента за стимулиране на икономиката с големи инфраструктурни проекти и намаляване на корпоративните данъци.

тръмп

Налице е известна опасност, ексцентричният президент да залитне в определени популистки действия, които да наранят външната търговия и да въвлекат САЩ в търговска война, особено с Китай.

Инвеститорите могат да се оглеждат за добър момент на закриване на позициите си, регистрирали най-голям ръст след избора на президента Тръмп и особено след приемане на новите данъчни закони.

Енергийните компании могат да изригнат

Политиката на Тръмп – „Америка на първо място“, е много вероятно да облагодетелства щатските производители на петрол и петролни продукти, за сметка на тези от персийския залив.

Тръмп може да освободи шийстовия бизнес от „белезниците“ поставени върху сектора по време на управлението на Обама. Това обаче, частично може да се компенсира от повишаващите се лихви, които се очакват през 2017-та.

петрол

Най-добре от този тренд могат да се облагодетелстват традиционните петролни и газови компании с голяма експозиция на бизнеса си към САЩ.

Първичните публични предлагания ще станат масови явления

Изминалата вече 2016-та година, се отличи с най-малък брой първични публични предлагания от 2009-та година. Липсваха също така големи и качествени първични публични предлагания. Това може да се промени през следващата година. Потенциалните кандидати за излизане на борсата, включват имена като – Snap, Uber, Airbnb, Vice, Palantir, Pinterest и Spotify.

Инвеститорите е добре да започнат да се запознават по-отблизо с бизнеса и финансовите резултати на компаниите, които се очаква да станат публични. Разбира се от критично значение за успеха на IPO-та, ще е цената на която ще се предложат акциите на новите компании.

Защитните компании ще са „горещи“

Компании, като Boeing и Lockheed Martin могат да се облагодетелстват от планираното повишение на разходите за отбрана, по време на президента Тръмп. Ръстът на разходите, се очаква да неутрализира до голяма степен, плановете на Тръмп да преговоря с контракторите за по-изгодни цени, какъвто се очаква да е случая с новия самолет Air Force One (Boeing).

Китай ще продължи да усеща затруднения

Нагорещеният имотен пазар в Китай, в съчетание с предприеманите мерки за неговото нормализиране, по направление на повишение на лихвите, вече се отразява с пълна сила. В допълнение ситуацията с нивото на лошите кредити във втората най-голяма световна икономика, също не е цветуща. Или казано по друг начин, опасността от пламване на нова дългова криза, този път с огнище в Китай, не е много малка.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *