неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Пет финансови хода, за които може да съжалявате при пенсиониране

Пет финансови хода, за които може да съжалявате при пенсиониране

Малко хора мислят за живота си след пенсиониране, като това правят предимно тези, които приближават застрашително към приключване на активния си трудов живот. За съжаление, тогава вече е късно, а спестяването на достатъчно по размер средства за подсигуряване на нормален живот, е почти невъзможно.

Пет основни грешки в пестенето за пенсиониране

Ето пет финансови хода, които ако предприемете днес, може сериозно да съжалявате, когато се пенсионирате:

1. Ползвате средствата от доброволните ви спестовни планове

Една добра алтернатива за подсигуряване на вашите старини е да спестявате редовно и по малко в специални инвестиционни схеми. Това ще подсигури, парите ви да се капитализират и да работят за вас с годините. Колкото по-рано започнете да заделяте в подобни схеми, толкова по-добре.

спестяване

Проблемът е, че често хората поглеждат към спестените в тези фондове средства, за други различни цели. Независимо от нуждите ви – дали за покупка на имот, или за образование на децата, не бива да пипате тези средства. Ако ви се наложи спешна да ги „разбутате“ пък, направете си план как и колко бързо ще ги възстановите.

2. Разсрочвате ипотечния си кредит за период отвъд пенсионирането ви

Може и да ви се струва добра идея да теглите 30 годишен ипотечен кредит, когато сте на 40, привлечени от по-ниските вноски, но помнете, че когато излезете от пазара на труда, вноските по ипотечния кредит, ще започнат да ви тежат съвсем по различен начин.

ипотека

Основно правило е, да не оставяте никакви по-значителни задължения, отвъд възрастта на която се очаква да напуснете пазара на труда (която между другото може да е далеч над настоящата в момента).

Четирите най-важни неща, които да направите преди пенсиониране?

3. Игнорирате инфлацията

Както вече не веднъж сме споделяли, трябва да имате инфлацията сериозно в предвид, когато заделяте средства за подсигуряване на старините си. Именно инфлацията е основния фактор, който ще направи така, че за да подсигурите старините си с равностойността на 100 000 лева към днешна дата, може би ще са ви нужни заделени поне 500 000 лева.

inflation-and-deflation-graph

Знаете ли на какво се равнява инфлация от 3% в дългосрочен план? За 14 години, подобна инфлация намалява стойността на парите наполовина. Т.е. ще са ви нужни два пъти повече средства, за да поддържате същия стандарт на живот, като настоящия и то само след 14 години.

Та на въпроса, каква ще е покупателната способност на половин милион лева след 40 години?

Ако примерно сте на 25-годишна възраст и ще се пенсионирате на 65 години (при добро стечение на нещата за пенсионната система), а инфлацията у нас е при ниво от 4% (един доста оптимистичен вариант), то половин милион тогава ще купуват това, което в момента купуват 125 000 лева.

4. Живеете за момента

Да, да спестяваш за старини означава да се лишаваш по малко днес, за да живееш по-добре утре. И ако си мислите, че нямате да доживеете до 70 годишна възраст, то много е вероятно да сбъркате.

парти

Ако не сте си мислили за утрешния ден пък, най-вероятно днешното ви „аз“, ще обрече бъдещето ви „аз“ на мизерно съществуване. Трябва да намерите баланс между разходите си днес и спестяването си за утре.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *