петък , януари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Защо да изберете SOFIX пред S&P 500?

Защо да изберете SOFIX пред S&P 500?

Никой не знае накъде ще се движат щатските пазари. Това е въпрос за един милиард долара…

Това което се знае обаче е, че щатските индекси са се повишили с около 7% през тази година и са при нови рекордни стойности. Или казано по друг начин, дори и да продължат нагоре, ръстът им е много вероятно да се забави съществено във времето до края на годината (предвид на средното им представяне от около 9% на година в един по-дългосрочен период от време).

Ето защо щатските индекси могат да коригират с 20%

Ние ще се опитаме да подходим по друг начин към въпроса за щатските индекси. А именно, ще сравним инвестиционната алтернатива на това да инвестирате в широкия щатски индекс S&P 500, пред това да инвестирате в индексът на сините чипове SOFIX.

А ето защо инвестицията в SOFIX изглежда далеч по-перспективна по отношение на доходността от тук нататък, сравнена с тази, в широкия щатски индекс:

low profit

През последните шест тримесечия, печалбите на щатските компании се понижават, а перспективите за следващите е за минимален ръст, предвид на очакваното повишение на лихвите от страна на Фед.

За същия период обаче (на година и половина), щатският индекс е добавил близо 15% към стойността си (с отчитане на дивидента).

Пет причини да купите акции на БФБ и да ги забравите до края на 2017-та година

Как стоят нещата при родния SOFIX?

Печалбите на родните компании може да се каже, че се запазват относително стабилни за този период, като дори бележат леко повишение. Какво прави индексът обаче? Пада с 11.5% (под 10% при вземане в предвид на изплащания дивидент).

А казват, че посоката на пазара, обикновено е свързана с ръста на печалбите…

Това е така, в дългосрочен план, т.е. налице е сериозен потенциал пред представянето на SOFIX. Измерен спрямо SOFIX, щатският индекс е бил със съотношение 3.75 пъти SOFIX преди година и половина. За сравнение към днешна дата, индексът SOFIX се нанася 4.75 пъти в широкия щатски индекс.

сравнение лихви

За сравнение, когато SOFIX достигна своята най-ниска стойност през 2011-та година, той се нанасяше 4.2 пъти в щатския индекс, а когато S&P 500 бе при рекордно дъно през 2009-та година, нанасянето бе едва 1.7 пъти.

Или казано по друг начин, в момента щатският индекс е при може би най-високото си съотношение при което се търгува, спрямо родния SOFIX.

В допълнение можем да кажем, че S&P 500 се търгува в момента при нива над три пъти по-високи от дъното му през 2009-та година, докато родния SOFIX е едва един път и половина над дъното си.

Ако сравним финансовите съотношения при които се търгуват двата индекса, везната също накланя в посока към инвестиции на БФБ. Съотношението цена-печалба на родните компании е 8.9, при средно 24.7 за S&P 500.

SOFIX предоставя на инвеститорите една от най-големите възможности от 16 години

Преди година съотношението на щатския индекс е било 21, докато това на SOFIX – 12.85. Или казано по друг начин, съотношението се влошава при щатския индекс и се подобрява сериозно при родния такъв. Подобрението при SOFIX идва по направление на ръста на печалбите, предвид на това, че индексът се търгуваше почти при същите си нива преди година.

Трябва да отбележим и факта, че през последните близо седем години, индексът S&P 500 е в „бичи тренд“ без корекция от 20% през този период.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *