сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Водеща / SOFIX по-евтин в момента, отколкото от дъното си през тази година

SOFIX по-евтин в момента, отколкото от дъното си през тази година

Индексът на сините чипове SOFIX добави над 10% от най-ниската си стойност за тази година, постигната през април и при нива малко над 430 пункта.

Дали това трябва да притеснява инвеститорите? Ни най-малко…

Всъщност при настоящите си нива, индексът е по-евтин в сравнение с най-ниското си ниво за годината, на база на финансови съотношения.

финансов успех

При дъното си през април, индексът се търгуваше при съотношение цена-печалба (за последните 12 месеца) от 11.35, както и при съотношение цена-счетоводна стойност от 0.99, на база данните на борсата.

За сравнение към момента и двете съотношение са далеч по-добри – като съотношението цена-печалба е 9.41, а това цена-счетоводна стойност е при ниво от 0.97.

На какво се дължи подобрението?

Казано по друг начин, сериозно подобрение е налице при печалбите на българските компании, повишили се далеч над ръста на индекса от над 10%.

Определено може да се каже, че индексът дава добър сигнал, а защо не и добри възможности и за инвеститорите, които не са се включили, ако представянето на печалбите се задържи при тези си темпове на ръст…

Няма нужда да споменаваме и фактът, че в началото на август, индексът даде изключително позитивен сигнал от техническа гледна точка – „златно пресичане“.

Чудото на БФБ се случи на 4-ти август!

Това е моментът, в който 50-дневната му средна величина се повиши над 200-дневната такава. Докато пресичането е в сила, напълно е възможно да ставаме свидетели и на по-нататъшно повишение за индикатора…

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *