четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Стратегията на „левово усредняване“ ще ви направи богати?

Стратегията на „левово усредняване“ ще ви направи богати?

Най-вероятно сте чували за стратегията „доларово усредняване“. Тя се препоръчва на инвеститорите от почти всички експерти. Какво по същество представлява тази стратегия?

Смисълът й се корени в това, че инвеститорите не влагат всичко наведнъж на пазара, а инвестират периодично определена сума пари. Те правят това дългосрочно и по този начин се „застраховат“ от това, че няма да уцелят възможно най-лошия момент за инвестиране на пазара. В допълнение с ползването на тази стратегия инвеститорите се доближават в по-голяма степен до дългосрочното представяне на пазара.

Може би най-важното преимущество „доларовото усредняване“ обаче е, че тя носи в инвеститорите спокойствие и ги предпазва от грешки свързани с емоции.

Например, ако сте инвестирали всичките си спестявания на пазара и той се предвижи с 10% в противоположната посока, много е възможно да не „издържите на гледката“ и да закриете позициите си. Това няма да се случи, ако сте инвестирали част от всичките си средства.

low-profit

Когато следвате стратегията на „доларово усредняване“, е много възможно дори да се радвате в моменти на корекции, като ще ги приемате като добър момент за добавяне към позициите си. Или казано по друг начин, променя се начина на мислене на инвеститорите.

А трябва да отбележим, че в исторически план дългосрочните инвеститори винаги са печелили. Т.е., ако гледате на пазара с дългосрочен хоризонт, едва ли ще сбъркате (или поне шансовете за това са далеч по-малки).

Нека да покажем това като посочим един пример, свързан с широкия щатски индекс S&P 500. Той е барометър на световните финансови пазари с 50% от пазарната капитализация на всички компании в световен мащаб, което е достатъчно представително.

Ако сте уцелили една от най-лошите години да инвестирате в индекса, например 2008-ма, сте щели да изгубите половината си пари в даден момент. Ако инвертирате в най-хубавата година от всички, то най-вероятно сте можели да изкарате 40%.

бичи пазар

Ако дръпнете периода от време на повече години, например 20 години, то вече започвате да мислите дългосрочно. Оказва се, че когато мислите дългосрочно, без значение кой момент ще хванете случайно, ще откриете, че най-лошите 20 години са носили възвращаемост от близо 8% всяка година.

Най-добрите 20 години, които разбира се едва ли ще имате късмет да уцелите, биха ви донесли средна годишна доходност от 18%. Сами си давате сметка, че при по-голям период, шансът да сбъркате е почти нищожен.

Та на въпроса, какво е „левово усредняване“?

Това на практика е модифициране на гореописаната стратегия, но приведена към родната действителност. Стратегия, при която хората инвестират периодично, определена сума левове, но на родния капиталов пазар.

На потенциалните скептици, които най-вероятно са много, предвид на срива на пазара ни с над 80% и ниската му ликвидност, веднага ще обясним защо препоръчваме тази стратегия в подобен вид…

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *