вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Водеща / Стратегията на „левово усредняване“ намалява потенциалните загуби…

Стратегията на „левово усредняване“ намалява потенциалните загуби…

От върха си през октомври на 2007-ма година до момента, индексът на сините чипове SOFIX е загубил над 60%. И ако загубата му през 2008-ма година от над 80%, накара инвеститорите да забравят напълно за инвестиции на БФБ, то може би те са направили сериозна грешка.

Девет и половина години след постигнатия исторически рекорд, ще погледнем какви биха били загубите на инвеститорите, следвали една малко по-различна стратегия да инвестират на родния капиталов пазар – „стратегията на левово усредняване“.

Невероятна инвестиционна стратегия, само с една губеща година от 40

За тази стратегия сме писали вече не веднъж, като сега за пореден път ще погледнем защо това би трябвало да е предпочитаната от инвеститорите стратегия за инвестиране на БФБ.

Какво представлява тази стратегия?

Смисълът й се корени в това, че инвеститорите не влагат всичко наведнъж на пазара, а инвестират периодично определена сума пари.

инвестиция

Те правят това дългосрочно и по този начин се „застраховат“ от това, че няма да уцелят възможно най-лошия момент за инвестиране на пазара. В допълнение с ползването на тази стратегия инвеститорите се доближават в по-голяма степен до дългосрочното представяне на пазара.

Може би най-важното преимущество обаче е, че тя носи в инвеститорите спокойствие и ги предпазва от грешки свързани с емоции.

Например, ако сте инвестирали всичките си спестявания на пазара и той се предвижи с 10% в противоположната посока, много е възможно да не „издържите на гледката“ и да закриете позициите си. Това няма да се случи, ако сте инвестирали част от всичките си средства.

Когато следвате стратегията на „левово усредняване“, е много възможно дори да се радвате в моменти на корекции, като ще ги приемате като добър момент за добавяне към позициите си. Или казано по друг начин, променя се начина на мислене на инвеститорите.

А трябва да отбележим, че в исторически план дългосрочните инвеститори винаги са печелили. Т.е., ако гледате на пазара с дългосрочен хоризонт, едва ли ще сбъркате (или поне шансовете за това са далеч по-малки).

Всъщност добрите страни на тази стратегия, до голяма степен са причината Бъфет, винаги да държи значителен по обем свободни средства, готови да бъдат насочени към пазара в трудни за него моменти.

Ето и един пример. Ако сте инвестирали във възвожно най-лошия момент за българската борса, а именно през октомври на 2008-ма година и то целия си капитал в индекса на сините чипове SOFIX, то към днешна дата, щяхте да имате с 67% по-малко (без да се отчитат дивидентите).

Ако обаче инвестирахте равномерно и всеки месец в индекса, с начало във възможно най-лошия момент – през октомври на 2008-ма година, то загубата ви към днешна дата, щеше да е едва 33.3%, или наполовина.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *