вторник , април 25 2017
Начална Страница / Водеща / Три важни принципа, по пътя към финансовата грамотност

Три важни принципа, по пътя към финансовата грамотност

Всички хора, особено младите, е добре да имат обща финансова култура, за да могат правилно да се грижат за финансите си и да подсигурят старините си.

Вижте още: Шест мита, които ви спират да забогатеете

Ето три финансови принципа, с които е добре да сте запознати, като начало:

1. Най-ценният ви актив сте самите вие

За основната част от хората с течение на годините, работния им доход ще е основен източник на капитал.

инвестирайте в себе си

В тази насока, младите хора са най-добре позиционирани да се възползват от този факт, предвид на многото години, които им предстои да работят. Ето защо е важно да инвестирате в себе си и непрекъснато да повишавате квалификацията си, знанията и уменията си.

Вижте още: Пет признака, че ще сте изключително успешен

Както казва Уорън Бъфет, най-добрата инвестиция, която можете да направите е в самите себе си.

Дали това ще е за повишаване на квалификацията или за сдобиване с професионален сертификат, имайте в предвид, че по-високия доход, който ще получавате с годините ще се капитализира и ще се превърне в сериозна сума.

Например заплата с 200 лева по-висока на месец, в следствие на придобита квалификационна степен, се превежда в спестена сума в размер на 497 000 лева след 40 години, при средна пазарна доходност от 7%.

Вижте още: Това е скучната тайна на забогатяването

В допълнение, когато си търсете работа не подминавайте момента с преговарянето на заплатата. Практиката сочи, че почти никой не преговаря за по-висока заплата, а от малкото които го правят един от десет получават повече средства.

Не забравяйте горния пример за капитализацията на средствата с течение на времето, така че всеки лев по-висока договорена заплата е безценен.

2. Мозъците ни са настроени да се поддават на емоции и да вземат ирационални решения

Това е една от причините, да е задължително, когато инвестираме да трябва да следваме желязни правила и предварително зададени стратегии.

глава в пясъка

До голяма степен емоциите се намесват, когато вземаме инвестиционни решения и ни карат да вземаме ирационални решения. Такива може да са поддаването на паника, когато пазарът се движи срещу нас, или поддаване на алчността, когато пазарът е на наша страна.

Вижте още: Искате ли пенсия от 1000 лева?

И в двата случая, реалната ни преценка и логическата мисъл често се замъглява и е много вероятно да вземем не особено рационални решения.

Изследвания сочат, че инвеститорите приемат 2.5 пъти по-негативно загубите, отколкото приемат печалбите.

Например при потенциална вероятност за промяна с 10% на индекса на сините чипове S&P 500, инвеститорите биха се чувствали два пъти и половина по-зле ако индексът падне с 10%, отколкото от радостта, която биха усетили, ако индексът се повиши с 10%. Предвид на факта, че рано или късно всеки греши, загубите са тези които променят до голяма степен инвеститорската психология.

На практика инвеститорите много често действат в противовес с общоизвестното правило за успех на фондовите пазари „купувай ниско и продавай високо“, като правят точно обратното – „купуват високо и продават ниско“. Това ги вкарва в спирала на вечна загуба и в крайна сметка инициира тоталната загуба на капитал.

3. Важно е да мислите как да управлявате риска, почти толкова колкото как да постигнете целите си

Риск мениджмънтът е критичният фактор за успех не само в живота, но и на фондовите пазари. Ако нямате добър риск-мениджмънт, то сте обречен на фондовите пазари.

управление на риска

За обикновените хора рискът да останат без пари, докато са живи, е много по-голям от пазарния риск. Всеки млад човек, трябва да се изправи пред този риск и да го управлява, за да не изпада в подобна ситуация.

Вижте още: Тайните на успеха, разкрити от инвеститор без загуба от 30 години

Загубата на доход е друг сериозен риск, пред който хората са изправени. Добре е да подсигурите няколко източника на доходи, за да не разчитате само на едни. Част от рисковете можете да управлявате и посредством застраховки.

И на последно място всеки трябва да се изправя и да се подсигурява срещу специфичните за себе си рискове.

Провери също

черно и бяло

Три съвета за забогатяване от 12 финансови книги

Три са общите съвета, които могат да бъдат извлечени от близо 12 книги за финанси. …