петък , януари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Малко успокоение за тези, които се притесняват от ръста на SOFIX

Малко успокоение за тези, които се притесняват от ръста на SOFIX

Индексът на сините чипове SOFIX изригна през последните няколко сесии. Всъщност от най-ниската си стойност през тази година, показателят вече е добавил близо 30%. Това кара част от пазарните участници да се притесняват, дали ръста не е бил прекомерен, за толкова кратък период?

За да тушираме тези притеснения, ще посочим няколко факта.

Първо, индексът на сините чипове се разграничи от ръста на световните фондови пазари през последните две години. Той бе във фаза на корекция от април на 2014-та година, след случката с КТБ, като върна над 20% от стойността си, в среда на всеобщо повишение за световните пазари.

бичи пазар

Т.е. пред SOFIX се бе натрупал сериозен догонващ потенциал, който се отключи следствие на някои фактори, основен сред които бе представяне на индексен фонд базиран върху него.

От фундаментална гледна точка, повишението на показателя не е „крайно“, защото дори при настоящите си нива, той е със съотношение цена-печалба по-ниско, в сравнение с това при най-ниските му стойности от началото на годината.

Или казано по друг начин, повишението на показателя се подкрепя от ръста в печалбите на неговите компоненти, като последните растат с изпреварващи темпове.

Има ли връзка между възвръщаемостта и ръста в печалбите на компаниите?

Това е нещо, което родните инвеститори бяха позабравили – първо стабилен ръст в резултатите на компонентите му и второ – факта, че в доброто представяне на резултатите на един индекс, би трябвало да водят до неговото повишение.

Според данни на БФБ, SOFIX се търгува при съотношение цена-печалба от 10.36, при 10.83 в началото на годината, когато се търгуваше при най-ниски нива от около 430 пункта.

печалба

Леко влошаване има при съотношението цена-счетоводна стойност, следствие на повишението на показателя, но и тук все още няма място за тревога и притеснения. Към момента споменатото съотношение е 1.08, спрямо 0.93 при най-ниските му стойности за 2016-та.

Трябва да отбележим още няколко факта.

Първо, индексът все още не се е повишил прекомерно, според историческите му стандарти, след корекции от над 20%. Традиционно при подобни случаи, той бележи среден ръст от около 100% в следващата една година.

Всеки път, когато това се е случвало (на БФБ) инвеститорите са удвоявали парите си

В допълнение, предстоят най-добрите три месеца от годината за показателя – периода от декември до края на януари.

И накрая, няма нищо притеснително, докато 50-дневната пълзяща средна на индекса е над 200-дневната му такава. Или казано по друг начин, докато „златното сечение“ е в сила.

Чудото на БФБ се случи на 4-ти август!

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *