неделя , септември 24 2017
Начална Страница / Водеща / В какво да инвестирате, ако се опасявате от нова финансова криза?

В какво да инвестирате, ако се опасявате от нова финансова криза?

Смятате, че предстои нова финансова криза? Не сте единствените… За възможна такава предупреждават и много други експерти, един от които е Джордж Сорос.

Сорос предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС, може да постави началото на нова световна рецесия.

Не особено позитивни коментари бяха направени и от бившия ръководител на Фед – в лицето на Алън Грийнспан, който заяви, че „излизането на Великобритания от ЕС, идва в най-лошия момент, който той е наблюдавал в кариерата си“… А имайте предвид, че Грийнспан е виждал много негативни неща в дългата си няколко десетилетия кариера.

Разбира се, освен потенциалното напускане на Великобритания от границите на ЕС, световната икономика е изправена и пред много други заплахи и предизвикателства. Тук могат да се включат банковите проблеми в Италия, „дълговия балон“ в Китай, политическата несигурност в САЩ и много други.

Ето как да инвестирате 10 000 лева (според експерти)

Та въпросът е, в какво можете да инвестирате в подобна несигурна среда, при положение, че щатските индекси са при рекордни стойности, а сериозно се възстановиха от дъната си и европейските показатели.

В допълнение, почти нулевите лихви по депозитите карат много от инвеститорите да търсят по-добри алтернативи за спестяванията си.

Ето поне две предложения, накъде можете да насочите средствата си, при очаквания за криза:

Земеделска земя в България

land agricultural

„Купувайте земя, вече не я произвеждат“, е казал Марк Твен и е напълно прав.

Ще започнем от един актив, който е много слабо корелиран със световните фондови пазари. А защо е важно това?

Защото световната икономика и различните инвестиционни класове активи са вече толкова свързани помежду си, че на инвеститорите може да им е почти невъзможно да се скрият в някой сектор или отрасъл, в момент на пазарен срив. Това включва и така наречените „спасителни сектори и активи“.

Въпреки, че земеделската земя забави сериозно ръста си през последните години, тя е една прекрасна инвестиционна алтернатива.

Освен слабо зависима от фондовите пазари, земеделската земя у нас поскъпва трайно през последните десет години. И макар последните две-три години ръстът в цената й да се забавя, той все още е над 5% на година (това е между пет и десет пъти повече от масовите лихви по депозити в момента).

В допълнение, земеделската земя носи доход под формата на рента. Тази рента също превишава рекордно ниските лихви по депозити.

Разбира се, важно е как ще инвестирате в земеделска земя. Физическата покупка на земя не е особено удачна за индивидуалните инвеститори, особено с по-малки по размер средства.

Когато парцелът е малък, освен че разходите за покупка и прехвърляне ще изядат сериозна част от потенциалната доходност, той няма да е апетитен за арендаторите и потенциалните купувачи в бъдеще!

В допълнение подобна инвестиция (в малък парцел) е изключително ниско ликвидна. Или казано по друг начин, няма да можете да я „осребрите“ ако ви се наложи, или желаете, или поне не при цена, при която бихте продали, ако имате голям парцел.

Много по-лесно е, ако смятате, че земеделската земя ще поскъпва, да насочите средствата си към фонд, инвестиращ в земеделска земя.

Този род фондове имат много предимства. На първо място, в него можете да инвестирате и по-малки суми пари, като ще имате експозиция към портфейл от големи по размер парцели.

На второ място фондовете, поради мащаба на собствеността си, имат възможност да договарят много по-изгодни условия за отдаване на земята под аренда.

На следващо място, инвестицията ви е ликвидна, като можете да си я „приберете“ във всеки един момент при нужда.

И на последно място, можете да разчитате на дивидентна доходност, която почти е сигурно, че ще е значително по-висока от лихвите по депозитите в момента.

Инвестиции в злато

злато и монети

След ръста на златото със 17% през първите три месеца и най-добрия старт на годината за метала от над 30 години насам, златото поевтиня. То загуби около 7% от върха си, постигнат през април.

А корекциите са изключително подходящ момент да се включите в пазара. Както казва Бъфет, корекциите са хубаво нещо и трябва да се използват не за излизане, а за влизане в пазара.

На второ място златото е добро за инвестиция, като защита от потенциален срив на фондовите пазари. Въпреки, че щатските индекси са близо до рекордните стойности, те много бързо могат да променят посоката си.

Историята сочи, че златото е единственият актив, представящ се добре при борсови сривове (поне в 50% от случаите). Така, че ако искате да се застраховате или да избягате от спада в цените на активите, златото е сред малкото ви алтернативи.

Златото може да е спасението от лудостта на централните банки по света. В свят на рекордно печатане на пари и потенциален изход от голямата задлъжнялост на водещите правителства по света, единствено с обезценка на дълговете (с инфлация), парите могат да се обезценят още, а златото да поскъпне невероятно…

В допълнение, златото е ограничен ресурс. Според изследвания, наличните му запаси ще бъдат изчерпани след двадесетина години. Един въпрос – какво би се случило, ако в един момент всички искат да си купят злато?

Още един мотив за инвестиране в злато е факта, че водещи централни банки на страни като Русия и Китай купуват злато, за да се диверсифицират от зависимостта си от щатската валута и щатските дългови книжа.

Ако статията ви е била интересна, можете да научите още по темата за това в какво да инвестирате, ако се опасявате от криза, като се запишете за безплатен уебинар.

Провери също

пенсиониране

Искате ли да живеете нормално след пенсия?

Страната ни се отличава с третата най-висока средна възраст на населението в ЕС, след Германия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *