вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Водеща / Изведнъж всички станаха оптимисти за щатския пазар…

Изведнъж всички станаха оптимисти за щатския пазар…

Нещо подозрително се случва на щатските пазари. Индексите са при нови рекордни стойности, като исторически върхове бяха постигнати след изборната победа на Тръмп.

Какво обаче, се случи на практика?

Всички знаем, че на борсата се търгуват очаквания. Изведнъж очакванията на всички станаха, че индексите ще продължат да се повишават. Причината за това – прогнозираните политики на Тръмп за защита на щатските компании; политики за намаляване на данъците, които да повишат корпоративните печалби; очаквани политики за по-големи бюджетни разходи и съответно инфраструктурни проекти…

Това са очакванията. А каква част от тях ще бъдат реализирани? Никой не знае…

тръмп

Т.е. инвеститорите залагат в момента, а е възможно да продължат да залагат и през първото тримесечие на следващата година, неща които не са сигурни, че ще се случат, или по-скоро е сигурно, че голяма част от тях няма как да се случат.

Следвайки основното правило за търговия на фондовите пазари, с цел реализиране на печалби – а именно „купувай на слухове, продавай на новини“, каква е потенциалната стратегия за инвеститорите?

Да продават в момента, когато слуховете са заложени (както и при следващите няколко месеца от началото на годината, при потенциален януарски ефект и нови рекорди) и да купуват, когато стане ясно, че голяма част от политиките на Тръмп едва ли ще са възможно да се реализират.

Още един позитивен знак има за следване на подобна стратегия. А именно – в момента всички големи инвеститори са позитивни за посоката на щатските пазари, поне за следващото тримесечие.

Ето един пример за промяната на очакванията на една от водещите щатски инвестиционни банки – Goldman Sachs.

„Движение настрани и надолу е това, което може би щатския индекс ще направи през следващите два месеца“, коментира Дейвид Костин, ръководител на звеното за търговия с акции във водещата финансова институция в средата на септември. „Това движение, се очаква да е пътя пред индекса и през следващите 12 месеца, които в крайна сметка да го отведат при нива от 2 175 пункта, или едва около процент и половина над настоящите му нива“.

Два месеца и половина по-късно, мнението на Костин вече звучи по следния начин:

„Надеждата ще доминира през първото тримесечие на следващата година, което може да изпрати индексът нагоре с 9% до нива от 2 400 пункта“, смята Костин. „Страхът се очаква да доминира през втората половина на следващата година, което да отведе в крайна сметка широкия индекс до нива от 2 300 пункта, или с около 5% над текущите. Според нашите икономисти, таргетът за инфлация от 2% на Фед, ще бъде достигнат, като разходите за заплати ще растат дори с по-ускорени темпове. Това ще отведе лихвите със 100 базисни пункта над текущите им нива“, прогнозира още Костин.

Костин се опитва да следва „негативния си тон“, но това не звучи особено сериозно, предвид на факта, че негативния му сценарий очаква понижение до 2 300 пункта, което е с над 5% над текущите нива на широкия показател.

Очакванията на експертите за S&P 500 за 2017-та година

Или казано по друг начин, според негативния сценарий на банката ще видим по-високи нива за широкия показател от около 10%, спрямо очакванията им през септември. Дали обаче, политиките на Тръмп ще успеят да се материализират? Дали те ще са достатъчни, за да неутрализират негативния ефект от потенциална инфлация и повишение на лихвите от 100 базисни пункта, според очакванията на банката? Всичко това са въпроси, които внасят доста неяснота в цялостната ситуация.

В допълнение трябва да отбележим, че силно позитивни са очакванията на почти всички водещи банки в САЩ. А всички сме ставали свидетели на това как когато „всички говорят, че нещо ще се случи, се случва точно обратното“. До голяма степен доказателство за това бяха масовите негативни очаквания на експертите от средата на миналата година.

Нещо повече, няма нито един специалист, дал прогноза, че щатския S&P 500 ще приключи годината при нива над тези, при които е индекса в момента. Или казано по друг начин, трябва да приемаме прогнозите на експертите с „голяма доза сол“.

Трябва да отбележим, че всички водещи институции очакват по-нататъшен ръст за широкия индекс през следващата година, като най-ниските им очаквания, са той да приключи при ниво от 2 300 пункта…

Освен това, ние сме тайно убедени и вярваме в „теорията за пазарната манипулация“. А според нея, последните в които ще остане „горещия картоф“, преди пазара да започне да пада, ще са дребните инвеститори, а на тях ще им продават именно големите финансови институции.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на индекси или акции

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *