събота , януари 20 2018
Начална Страница / Водеща / Доходността на родните взаимни фондове „под всякаква критика“

Доходността на родните взаимни фондове „под всякаква критика“

Най-добрият тест за това вършат ли си взаимните фондове своята работа е, когато пазарът расте. А това определено се случи през последните няколко месеца.

Всъщност от началото на годината до момента, индексът на сините чипове SOFIX е добавил малко над 16%. Въпросът е как са се представяли основните фондове и успяха ли да заслужат комисионите си?

Отговор на този въпрос ще дадем, като погледнем към статистиката на БАУД, откъдето следят представянето на 114 взаимни фонда, с общи активи на стойност 925 милиона лева.

възвръщаемост

Започваме първо от индексът базиран на SOFIX, в лицето на Алфа Sofix Индекс. Той е донесъл доход за инвеститорите в размер на 16.9% от началото на годината, или почти колкото и индекса.

И дотук свършват добрите новини за инвеститорите!

На практика, освен ПФБК Восток, който може да се каже, че инвестира на външни пазари, никой друг не реализира по-добра доходност от тази на индекса SOFIX!

А доходността на посочения фонд е в размер на 19.6%, или с около три процентни пункта над тази на родния бенчмарк.

Кои са най-добрите фондове от началото на годината?

На второ място по доходност е ОББ Премиум Акции, донесъл доход за инвеститорите в размер на 14.6% (към 11-ти ноември). ДФ Конкорд Фонд-4 Енергетика е на трета позиция с доходност от началото на годината в размер на 11.8%, към 14-ти ноември.

Следват Алфа Избрани Акции, с 11.55%, както ДФ ДСК Растеж, с доходност в размер на 11.49%.

Трябва да отбележим, че доходност от над 10%, от началото на годината са донесли само още два фонда – в лицето на ДФ Златен лев Индекс 30 (11.2%), както и ДФ „ПИБ-Класик“ (10.97%).

Та какво е обобщението?

От следените от БАУД 114 фонда, само два са реализирали доходност над доходността на пазара, като единият инвестира на пазарите в Източна Европа, а другият е базиран върху SOFIX индекс.

Въпросът, който логично се появява в главата на инвеститорите е „Ако фондовете не могат да бият пазара в момент на повишение, то защо да се насочват средства към тях? Само, за да се губи по-малко в моменти на спад?“ А трябва да отбележим, че последното също не е особено сигурно.

В допълнение, инвеститорите не искат да губят. Те не искат да пропускат и ръста на пазара, само защото портфейлите на фондовете са направени така, че да са твърде „защитни“ и прекалено консервативни.

Нищо чудно, че новият индексен фонд базиран на SOFIX, се радва на такъв интерес и популярност от страна на инвеститорите. Той на практика обезсмисля „играта на налучкване“ кой фонд ще успее да бие индексът. А както виждаме, понякога може да се търси дори нещо невъзможно…

  • материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *