понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Актуални / Защо 90% от инвеститорите (а може и повече), губят на валутните пазари?

Защо 90% от инвеститорите (а може и повече), губят на валутните пазари?

Форекс пазарът винаги се описва като изключително рисков. Това се доказва и от задължителните дисклеймъри за риск, които брокерите трябва да представят по закон на клиентите си.

Налице е мит, свързан с валутната търговия, че 90% (а може би дори и повече) от клиентите губят парите си и само 10% (много по-малко според нас) са печеливши в дългосрочен план. Т.е. шансовете не са на ваша страна, ако решите да търгувате с валута.

Тайната на успехът, разкрита от инвеститор без загуба за последните 30 години

Каква обаче е истинската причина за големия риск на иначе най-ликвидния финансов пазар в света? Причината е една основна и тя се нарича – ЛИВЪРИДЖ.

Ливъриджът е финансов лост (пари назаем), който се предоставя от вашия брокер и ви позволява да търгувате със средства многократно превишаващи размера на собствения ви капитал.

Под многократно повече, се има в предвид сто, двеста, а понякога дори и по-високи числа, като 500, 1000 и т.н.

2211

Последната мода е на брокери предлагащи маржин от 3000 пъти размерът на вашите средства, като има дори такъв офериращ, „безкраен ливъридж“.

Т.е., ако имате сметка от 1000 лева, благодарение на ливъридж от 3000, ще можете да откриете позиция в размер на 3 000 000 лева. Звучи супер нали?

Колко обаче, ще можете да издържите с такава голяма позиция е съвсем друг въпрос…

В главата на начинаещите инвеститорите най-вероятно ще се появи логично питането, защо брокерите са толкова благосклонни да дават подобни суми назаем?

Няколко са възможните отговори. На първо място откривайки по-големи позиции, вие ще плащате по-големи такси и комисиони към тях. На второ – те наистина искат да ви направят богати, защото отново ще плащате по-големи такси и комисиони към тях.

Има и още една трета причина, за която никой не говори и разбира се, е само предположение… А именно, че някои брокери просто не покриват позициите на клиентите си, с което се облагодетелстват от това, че 90% от тях ще си загубят парите (които ще влязат в техния джоб). Разбира се това е само една хипотеза…

Ливъриджът съдейства за това инвеститорите да умножават в пъти своите печалби. Има един единствен, мъничък проблем. А той е, че ливъриджът екстраполира не само печалбите, но и загубите на инвеститорите.

А вие мислите ли си, че винаги можете да познавате?

Как кутия цигари на ден може да се превърне в един милион след 50 години

Ако отговорът е „ДА“, то тогава защо ви е ливъридж? И малък процент печалби всеки път, в продължение на години, ще ви направи богат, дори и да започнете с малки суми. Т.е. не ви трябва да ползвате ливъридж.

Ако все пак смятате, че дори и гениалните инвеститори, като Уорън Бъфет правят грешки, (което между другото се доказа през изминалата година), и отговорът е, „НЕ, не мога винаги да печеля“, то отново не трябва да ползвате заемен капитал. Защото при висока стойност на ливъриджа ще мултиплицирате загубата си от една единствена грешка до непреодолима стойност.

Например, ако ползвате стандартен ливъридж от 100 пъти, движение във валутната двойка, която търгувате с 1% във вашата посока, ще ви донесе 100% печалба, или ще удвоите средствата си. Звучи лесно нали? Това в крайна сметка е само един процент.

Какво се случва обаче, когато валутната двойка падне с 1%? Вие губите целия си първоначален капитал.

Нещо повече, за да ви се поддържа позицията, брокерът най-вероятно ще поиска от вас допълнително обезпечение (margin call), още преди достигането на този един процент и ако не го направите, позицията ви ще бъде закрита по-рано.

А знаете ли с колко трябва да мръдне валутната двойка, за да загубите всичко, ако ползвате примерно маржин от 1000 пъти – 0.1%. Това е в рамките на флуктоацията на пазара. Или казано по друг начин, пазарът може да ви изкара от позиция, дори и после да тръгне във вашата посока.

Общо взето може да се обобщи, че ползването на неразумен ливъридж е в основата на това 90% от инвеститорите да са губещи.

Както казва Уорън Бъфет – „Виждал съм много хора да се провалят поради алкохол и ливъридж. Ливъридж е ползването на заемен капитал. Наистина нямате нужда от ливъридж в този свят. Ако сте достатъчно умни, ще изкарате пари и без да ползвате заемни средства“.

Провери също

онлайн пазаруване

Бъдещето е в онлайн търговията…

Откъде можем да се учим, ако не от най-големия и развит световен пазар за търговия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *