вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Водеща / Търсите по-добра доходност от тази на депозитите?

Търсите по-добра доходност от тази на депозитите?

Лихвите по депозитите са рекордно ниски. При настоящите им нива от около 1% на година, ще са ви необходими цели 72 години, за да удвоите спестяванията си. Всъщност при очаквана инфлация в дългосрочен план от 3%, то много е вероятно да загубите над половината от стойността на това което купуват парите ви сега.

Казано по друг начин, доходността е от критично значение за това спестяванията ви да се повишават, за да разполагате с нормална за живот сума, когато се пенсионирате, както и да се защитите от инфлацията. Ясно е, че такава доходност не можете да търсите в банковите депозити, най-предпочитания продукт от спестителите в България.

В този ред на мисли, фондовите пазари, не само не трябва да се разглеждат като нещо „лошо“, но на практика са и „най-добрия ви приятел“. Историята сочи, че инвестициите на фондовите пазари, е била най-добрата, по отношение на доходността в дългосрочен план, както и най-добрия защитник на спестяванията ви, срещу инфлация…

Българският фондов пазар, влиза в групата на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и това определено е много добра новина. След изключителното си представяне и ръст от близо 30%, през изминалата година, индексът на сините чипове SOFIX, доказа отново, че може и да се повишава и привлече сериозно вниманието на световните борсови анализатори.

Трябва да знаете обаче, че не само българският пазар от групата на ЦИЕ, предоставя добри инвестиционни възможности. Ако обмисляте да диверсифицирате инвестициите си и с други пазари от региона, то моментът е много подходящ.

Ето няколко основни причини за това:

Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е най-подцененият в глобален мащаб, според анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт, които вече повече от 10 години наблюдават пазарите в Източна Европа.

Към момента, акциите в региона, се търгуват при средно съотношение цена-прогнозирани печалби от 8.7, което представлява дисконт от над 30% спрямо развиващите се пазари и от над 45% спрямо развитите.

В допълнение от 2016 г. насам, се наблюдава обръщане на тенденциите, за тези пазари, в посока на повишение, което кара експертите от Карол да очакват продължаващо добро представяне на индексите и през следващите месеци.

Като следваща причина, може да се посочи, че регионът се справя отлично с влошените външни условия, като успява да компенсира спада в износа с повишено вътрешно търсене.

През 2016 г. повечето страни отчетоха осезаемо по-силен ръст на БВП спрямо развита Европа, а по-проблемните страни като Русия и Украйна, при които наблюдавахме рязко свиване на икономиките през 2015 г., също регистрираха по-силни от очакваното резултати. Това бе добра индикация за стабилизиране на макроиконимическата ситуация при тях.
Поради тази тенденция, няма съществени причини, индексите в региона да се търгуват при много по-ниски съотношения от останалите развиващи се пазари, смятат още анализаторите на Карол.

Регионът на ЦИЕ все по-отчетливо се превръща в производствен хъб за западни компании, като редица от тях все по-често предпочитат източноевропейските страни пред азиатските. Причините за това са традиционните – близостта им, високото ниво на квалификация на местните кадри и ниската цена на труда. Това в съчетание с очакваното допълнителното финансиране по европроекти по програмен период 2014-2020 допълнително ще повишава конкурентоспособността на местните компании и ще направи региона още по-атрактивен.

Регионът на ЦИЕ изостана солидно през изминалите години, като същевременно наблюдаваме индикации за обръщане на тенденциите. Индексът MSCI EFM Europe +CIS отчете ръст от 24.4% през 2016 г., но все още средногодишната доходност за последните 5 и 10 години е отрицателна (съответно -3.6% и -3.4%). Това, предвид ниските оценъчни съотношения, както и силното представяне на икономиките, предполага силен потенциал за наваксване на изоставането.

Настроенията към най-големия пазар в региона – Русия, се променят в позитивна посока, като за това допринася стабилизирането на цената на петрола, както и надеждите за подобряване на отношенията със САЩ и евентуално скорошно отпадане на санкциите като резултат от избора на Доналд Тръмп за президент.

Ако проявявате интерес да научите повече, как можете да се облагодетелствате от позитивните трендове за пазарите в ЦИЕ, можете да направите това ето ТУК!

Не се колебайте, да се свържете за безплатна консултация с експертите от Карол Капитал Мениджмънт като изпратите запитване на адрес investing@karoll.bg

Експертите на Карол ще се свържат с вас!

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *