четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Защо в момента е по-добре да инвестирате в България, отколкото в САЩ?

Защо в момента е по-добре да инвестирате в България, отколкото в САЩ?

Много експерти по преговори със заложници коментират, че всичко е въпрос на гледна точка. Представянето на една и съща ситуация по различен начин, е ключът от това хората да са доволни, или не от дадена ситуация, или предложение.

Например какво ще кажете, ако някой ви каже, че имате шанс да спечелите десет процента, но пък риска от загуба е 10%. Ще приемете ли такъв залог, пред потенциален алтернативен с очаквана печалба от 10%, при риск от загуба от 5%. Разбира се, че не…

Вижте още: Пет съвета как да инвестирате по-добре на борсите

Така представени нещата, почти със сигурност ще изберете втория вариант.

George Soros

Ако ви зададат въпроса в какво бихте предпочели да инвестирате – в щатски акции, които са близо до исторически най-високите си стойности и където има динамика и купон, или в български акции, които са близо до дъното си за последните две години и не са особено динамични и ликвидни (т.e. няма купон)?

Напълно е възможно да изберете щатските пазари… (което между другото са направили в момента и основна част от институционалните и индивидуалните инвеститори).

Трябва да припомним обаче няколко неща…

Първо, макар и не задължително, скучните инвестиции, традиционно са по-печеливши. Само да кажем, че най-печелившата акция на щатския пазар за последните 50 години е… Altria.

Вижте още: Защо да инвестирате в дивидентни компании?

business_reinvesting_lg

На второ място, ако следвате популярните съвети на Бъфет, трябва да „се страхувате, когато другите са алчни и да сте алчен, когато другите ги е страх“. Именно този съвет е в центъра на успеха на легендарния инвеститор, както и на много други велики инвеститори, сред които и Дейвид Тепър, вторият най-влиятелен инвеститор в света в момента.

И на последно място, може да ви прозвучи странно, но в момента описаните два по-горе варианта за десет процента потенциален ръст (в най-добрия случай), и риск от загуба от същия процент се отнася за щатския пазар, докато вторият вариант – за потенциален ръст от 10% при потенциална загуба от 5%, можем в много по-голяма степен да отнесем за българския пазар.

Вижте още: 10 съвета от Бъфет как да забогатеете

От техническа и фундаментална гледна точка щатския пазар е заплашен от корекция през лятото. На щатския пазар важи правирото „продавай през май и си почивай“. То се е наложило на пазара, следствие на традиционно слабото представяне на щатските индекси след май.

За периода между 1929 и 2014 година широкият индекс Standard & Poor’s 500 се е повишавал средно със 7.1% за шестте месеца между ноември и април и едва 3.9% от май до октомври, според данни на Morningstar. В допълнение трябва да споменем факта, че тази стратегия става още по-успешна през последните десетилетия.

(© klenger - Fotolia_stock.adobe.com) SPOTlight_050516_adobe May 2016 Calendar. Isolated on White Background. 3D Rendering
Вижте още: Как ще разберете, че корекцията на щатския пазар е почнала?

Като рискови събития пред щатските пазари стоят президентските избори, опасността от повишение на лихвите от страна на Фед, както и разразяване на дългова криза по направление на развиващите се пазари.

А как стоят нещата на БФБ?

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …