неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Не започвайте да инвестирате с малка сума…

Не започвайте да инвестирате с малка сума…

Много специалисти ще ви препоръчат да започнете да търгувате с малка сума пари (например 1000 лева), да се обучите как работят пазарите и т.н.

Ние ще подходим малко по-различно и ще ви предложим следното – започнете направо със средно голяма сума.

Разбира се ще ви обясним защо…

Малките суми пари, карат инвеститорите да са твърде активни на фондовите пазари и да си поставят нереалистично високи очаквания за доходност, както и да не успяват в пълна степен да осъзнаят какво на практика е риска.

big profit

Малката сума създава и нереалистичното усещане, че на фондовите пазари с малка сума пари може да се достигне до голяма. Единственият начин за това е като се поемат неразумно високи рискове…

Вижте още: Как да инвестирате като Уорън Бъфет?

Това в голяма степен изкривява истинската цел, която инвеститорите трябва да си поставят пред себе си – а именно да си докарват нормален годишен доход (в рамките на 8-10%), продължителен период от време, с цел да капитализират спестяванията си (а не бързо да забогатяват).

Малката сума пари, позволява на инвеститорите спокойно да поемат по-големи рискове, защото не се опасяват от това да я загубят цялата. А дали бихте си позволили да загубите всичките си спестявания?

Истината обаче е, че веднъж свикнали да търгуват по този начин, на инвеститорите никога не бива да им се поверява по-голяма сума, защото ще я „инвестират“ по същия начин (с прекомерно голямо поемане на риск) и в крайна сметка ще я загубят.

Dollarphotoclub_62733081_1240-945x629

Ще направим едно сравнение. Това е като да започвате да практикувате определен спорт и да заучите погрешно основни движения. Например, ако започвате да играете „тенис на корт“ и се самобучавате, е много вероятно да заучите основните движения погрешно и вече никой да не успее да ги поправи, т.е. да нямате шанс за професионална кариера.

Същото е и с тренирането на мозъка в инвестирането. Стартирайки с малка сума пари, вие го насочвате към определен начин на мислене и реакция на пазарите, които са напълно погрешни в дългосрочен аспект и по пътя на постигане на истинските инвестиционни цели, които трябва да си поставяте.

Вижте още: Защо да инвестирате като Соросм, няма да ви направи богат?

Най-вероятно ще се опитате да направите тези 1 000 лева – 10 000 лева, или дори 100 000 лева. Историята сочи, че има много случаи, в които инвеститорите са успявали да направят това. Отново историята обаче сочи, че това е само малка част от цялостната инвестиционна картина (на продължително инвестиране, а не само на еднократен удар) и впоследствие целите печалби са отивали на същото място, откъдето са идвали – „в нищото“.

А какви са предимствата на това да започнете да търгувате със средно голяма сума пари – например 10 000 лева.

На първо място, ако реално оценявате че сте нов в инвестирането, ще сте много по-внимателни. В много по-голяма степен ще ви „боли“ от загуби.

Ще си поставяте много по-реални и достижими цели, което е критично за дългосрочния ви успех. Много е по-вероятно да си правите и по-добър паричен мениджмънт от трейдъри с много по-голям опит от вас.

Какви са недостатъците?

Няколко са основните недостатъци, кагато започнете да инвестирате със средна по размер сума на фондовите пазари.

Продължава на следваща страница…

Провери също

6 навика на хората, които са успешни в спестяването

Искате да спестявате, но някак си нещата не ви се получават? Може би проблема е …