четвъртък , септември 21 2017
Начална Страница / Водеща / Не започвайте да инвестирате с малка сума…

Не започвайте да инвестирате с малка сума…

Много специалисти ще ви препоръчат да започнете да търгувате с малка сума пари (например 1000 лева), да се обучите как работят пазарите и т.н.

Ние ще подходим малко по-различно и ще ви предложим следното – започнете направо със средно голяма сума.

Разбира се ще ви обясним защо…

Малките суми пари, карат инвеститорите да са твърде активни на фондовите пазари и да си поставят нереалистично високи очаквания за доходност, както и да не успяват в пълна степен да осъзнаят какво на практика е риска.

big profit

Малката сума създава и нереалистичното усещане, че на фондовите пазари с малка сума пари може да се достигне до голяма. Единственият начин за това е като се поемат неразумно високи рискове…

Вижте още: Как да инвестирате като Уорън Бъфет?

Това в голяма степен изкривява истинската цел, която инвеститорите трябва да си поставят пред себе си – а именно да си докарват нормален годишен доход (в рамките на 8-10%), продължителен период от време, с цел да капитализират спестяванията си (а не бързо да забогатяват).

Малката сума пари, позволява на инвеститорите спокойно да поемат по-големи рискове, защото не се опасяват от това да я загубят цялата. А дали бихте си позволили да загубите всичките си спестявания?

Истината обаче е, че веднъж свикнали да търгуват по този начин, на инвеститорите никога не бива да им се поверява по-голяма сума, защото ще я „инвестират“ по същия начин (с прекомерно голямо поемане на риск) и в крайна сметка ще я загубят.

Dollarphotoclub_62733081_1240-945x629

Ще направим едно сравнение. Това е като да започвате да практикувате определен спорт и да заучите погрешно основни движения. Например, ако започвате да играете „тенис на корт“ и се самобучавате, е много вероятно да заучите основните движения погрешно и вече никой да не успее да ги поправи, т.е. да нямате шанс за професионална кариера.

Същото е и с тренирането на мозъка в инвестирането. Стартирайки с малка сума пари, вие го насочвате към определен начин на мислене и реакция на пазарите, които са напълно погрешни в дългосрочен аспект и по пътя на постигане на истинските инвестиционни цели, които трябва да си поставяте.

Вижте още: Защо да инвестирате като Соросм, няма да ви направи богат?

Най-вероятно ще се опитате да направите тези 1 000 лева – 10 000 лева, или дори 100 000 лева. Историята сочи, че има много случаи, в които инвеститорите са успявали да направят това. Отново историята обаче сочи, че това е само малка част от цялостната инвестиционна картина (на продължително инвестиране, а не само на еднократен удар) и впоследствие целите печалби са отивали на същото място, откъдето са идвали – „в нищото“.

А какви са предимствата на това да започнете да търгувате със средно голяма сума пари – например 10 000 лева.

На първо място, ако реално оценявате че сте нов в инвестирането, ще сте много по-внимателни. В много по-голяма степен ще ви „боли“ от загуби.

Ще си поставяте много по-реални и достижими цели, което е критично за дългосрочния ви успех. Много е по-вероятно да си правите и по-добър паричен мениджмънт от трейдъри с много по-голям опит от вас.

Какви са недостатъците?

Няколко са основните недостатъци, кагато започнете да инвестирате със средна по размер сума на фондовите пазари.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …