понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Водеща / Не започвайте да инвестирате с малка сума…

Не започвайте да инвестирате с малка сума…

Може би най-голямата заплаха е, ако инвеститорите претърпят някаква загуба в началото, което е много вероятно, та да ги уплаши и да ги накара да се откажат. Или пък да им въздейства на психиката и те вече никога да не могат да тръгнат по „верния път“.

stock market

Това обаче не бива да се случва, ако загубата е добре премерена и предварително заложена, като възможност от търгуващия.

Другата основна заплаха е инвеститорите да се поддадат на паника и да реагират неадекватно, поради липса на опит. Това може да включва, както отказ от това да поемат премерени загуби (да закрият позициите си) и безпомощно да наблюдават как капитала им изчезва, до това да попаднат в „спиралата на вечните загуби“ (да купуват високо и да продават ниско, поради нерешителност), отново поради неопитност.

Вижте още: Защо в момента е по-добре да инвестирате в България, отколкото в САЩ!?

И на последно място налице е риска от това да станат свръх-самоуверени. Практиката сочи, че след няколко успешни сделки, често инвеститорите стават прекомерно уверени, което им изиграва лоша шега впоследствие.

И все пак, ако се обучавате, информирате, спазвате дисциплина, направили сте си предварително търговски план и не допускате широко разпространени и добре известни грешки, няма никаква причина да не стартирате със средно голяма сума, която да настрои психиката ви в по-голяма степен към начина на инвестиране, който да ви направи успешен в дългосрочен план.

Провери също

6 навика на хората, които са успешни в спестяването

Искате да спестявате, но някак си нещата не ви се получават? Може би проблема е …