сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Защо половин милион лева ще е минимума спестявания, необходими след 40 години?

Защо половин милион лева ще е минимума спестявания, необходими след 40 години?

Когато се говори, че е добре да пестите за пенсиониране възможно най-рано, често се забравя да се посочи един основен мотив за това. Ако средствата ви не се капитализират и не ви носят доход с времето, то шансовете ви да догоните инфлацията и да запазите стойността на вашите спестявания, намалява драстично.

Или казано по друг начин, ако смятате, че половин милион спестени лева са твърде висока летва и няма да имате нужда от толкова средства за нормално подсигуряване на старините ви, може би грешите…

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

А основна причина за тази грешка, която едва ли вземате в предвид е – инфлацията.

Знаете ли на какво се равнява инфлация от 3% в дългосрочен план? За 14 години, подобна инфлация намалява стойността на парите наполовина. Т.е. ще са ви нужни два пъти повече средства, за да поддържате същия стандарт на живот, като настоящия и то само след 14 години.

Та на въпроса, каква ще е покупателната способност на половин милион лева след 40 години?

пенсионер

Ако примерно сте на 25-годишна възраст и ще се пенсионирате на 65 години (при добро стечение на нещата за пенсионната система), а инфлацията у нас е при ниво от 4% (един доста оптимистичен вариант), то половин милион тогава ще купуват това, което в момента купуват 125 000 лева.

Или казано по друг начин много е възможно тази сума да се равнява на един двустаен апартамент в София.

Всъщност тази сума от 125 000 лева, е препоръчвана от експертите, като необходими спестявания за тези, които се пенсионират днес. Защо? Както вече писахме, според специалистите от Fidelity Investments, трябва да имате поне осем годишни заплати, когато се пенсионирате.

Колко трябва да сте спестили, за нормален живот след пенсиониране?

Т.е. ако сте приключили с годишна заплата от да кажем 15 000 лева, е добре в спестовната си пенсионна сметка да имате именно сумата от поне 120 000 лева.

Друг подход да определите колко средства са ви нужни, когато се пенсионирате, е на база на заместването на годишния си доход от последната година, преди пенсиониране. Съветите тук са да замествате поне 80% от дохода си на година.

Или, ако сте изкарвали 15 000 лева преди да се пенсионирате, то за да живеете нормално е добре да не падате под доход от 12 000 лева на година. А при очаквана доходност от 5% на година, за подобна печалба ви е нужен капитал от 240 000 лева (два пъти повече от спомената сума от 120 000 лева). Ако искате със 120 000 лева да изкарвате по 12 000 лева на година, то ще трябва да правите доходност от 10% на година (което между другото изглежда малко вероятно).

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *