сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Защо 2017-та година ще е още по-добра за инвеститорите на БФБ

Защо 2017-та година ще е още по-добра за инвеститорите на БФБ

Изминаващата си 2016-та година бе изключително добра за инвеститорите на БФБ, като индексът на сините чипове SOFIX е на път да се превърне в деветия най-повишаващ се индекс в света. Това се случи, след като станахме свидетели на край на корекцията, отвела индекса на сините чипове SOFIX с близо 26% надолу.

Това се случи, след една много важно от техническа гледна точка събитие – „златно пресичане“, или преминаването на 50-дневната пълзяща средна величина на индекса над 200-дневната такава. Както вече няколко пъти споменахме, подобно явление се е случвало много рядко в историята, като дава дългосрочен сигнал за възход.

Чудото на БФБ се случи на 4-ти август!

Пресичането на двете посочени средни величини при SOFIX се е случвало само шест пъти в историята му, като предходното бе в посока надолу на 17 ноември 2014-та година, след което станахме свидетели на по-нататъшно понижение на индекса.

Нещо повече, първото „златно пресичане“ се случва през август на 2001-ва година, а последвалият възходящ тренд до следващото „смъртоносно пресичане“ продължава цели седем години и носи повишение на индекса от близо 17 пъти.

Стратегията инвеститорите да купуват акции на БФБ когато 50-дневната средна е преминавала над 200-дневната и да излизат от пазара при понижение на краткосрочното под дългосрочната величана, може да се определи като най-добрата възможна стратегия да се търгува на родния пазар.

софикс

Освен голяма доходност за инвеститорите, тази стратегия би им спестила и спад от над 80% на SOFIX през 2008-ма година, както и загуба от над 20% от края на 2014-та година насам.

Инвеститорите следвали тази стратегия от създаването на индекса до момента, биха реализирали среден доход от 19.7% на година, спрямо 9.7% за тези, следващи стратегията „купи и дръж“, или купили индекса SOFIX през 2000-та година и държащи го до днес. Или доходността е с 10 процентни пункта повече на година, което е много сериозна разлика.

Казано по друг начин, начална инвестиция от 1000 лева през далечната вече 2000 година, при следване на посочената стратегия на търговия при „златни и смъртоносни пресичания“, биха се превърнали в 17 762 лева към днешна дата.

За сравнение същата сума инвестирана в широкия щатски индекс S&P 500 през 2000-та година, би се превърнала едва в 4 398 лева за последните шестнадесет години, или над четири пъти по-малко.

Докато 50-дневната пълзяща средна величина е над 200-дневната такава, инвеститорите няма от какво да се притесняват. Нещо повече, перспективите пред представянето на индекса през следващата година остават позитивни, поради още две причини.

Първата е, че всеки път, когато индексът е приключвал корекция от над 20%, в историята си, той е регистрирал средно повишение от над 100% през следващите 12 месеца. Ако приемем, че корекцията на SOFIX е приключила през август, при нива от около 420 пункта, то ако историята се повтаря, до края на август на следващата година, инвеститорите могат да очакват индекса да е при нива от над 850 пункта.

Още един повод за оптимизъм се дава и от един малко странен на пръв поглед феномен. А именно индексът на сините чипове да се представя много по-добре през нечетни години. Средното повишение на показателя в нечетни години е 34.3%, което е близо два пъти повече в сравнение с ръста му в четни години.

Особено позитивна изглежда картинката за индекса и от техническа гледна точка. Пробивът на съпротивата при нива от 522 пункта, отваря пътя на показателя за силен ръст през следващите години, като следващата му голяма съпротива, най-вероятно ще е при следващата психологическа граница от 1000 пункта.

В допълнение, за инвеститорите има няколко добри отправни точки за излизане на пазара. Първата е именно посоченото ниво от 522 пункта, което от съпротива, вече би следвало да е сериозно ниво на подкрепа. И втората, разбира се, е слизането на 50-дневната пълзяща средна под 200-дневната, или следващото „смъртоносно пресичане“.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на БФБ

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *