вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Водеща / Защо всички се втурнаха да купуват имоти?

Защо всички се втурнаха да купуват имоти?

Ако се огледате, най-вероятно ще видите някои от вашите познати или колеги да си купува, или вече да си е купил имот, последните седмици или месеци.

Вижте още: Няколко добри причини да си купите имот

Какво обаче, стои в основата на това бързане и масова припряност, сред потенциалните купувачи на имоти?

Няколко са факторите за това, които ще посочим в този материал.

Лихвите по депозитите падат

депозити

Лихвите по депозитите падат непрестанно през последните години. След като бяха възстановени депозитите в КТБ, много хора прибегнаха до покупка на имот, като по-сигурна и доходоносна инвестиция за средствата си.

В допълнение, продължаващия спад на лихвите по депозитите през последната една година, допълнително мотивира хората в процес на изчакване за вземане на подобно решение.

Страх да не изтърват „влака“

Това винаги е бил сериозен мотив сред купувачите. Последните бързо забравиха стагнацията в сектора последните седем години, след като видяха една година на възстановяване в цените на имотите и повишението им с около 10-15% във водещите градове на страната.

home price

Сега всички се страхуват ръстът в имотите да не продължи с пълна сила и да трябва да купуват на цени с 15-20% по-високи от текущите. Отново станаха модерни покупките на зелено, както и на панелни жилища. Не ви ли звучи някак си познато…

Вижте още: Борса или имоти? Коя е била по-добрата инвестиция последните 16 години?

Лихвите и по кредитите се понижиха

Заедно с лихвите по депозитите, спад отбелязаха и тези по кредитите. Това е още един мотив в подкрепа на купувачите на имоти. Лихвите по кредитите са най-ниски от поне десет години насам, като перспективите са те да продължат да се понижават.

downward-arrow-money-bar-graph-wpcki

И макар на сериозен спад през последното десетилетие, трябва да отбележим, че лихвите по ипотечните кредити все още са при много високи нива, съпоставени с депозитите, както и лихвите в останалите страни от ЦИЕ. Доказателство на тази теза е фактът, че сумарните лихви по тридесет годишна ипотека, възлизат колкото почти целия ипотечен кредит.

Наемите се повишиха сериозно

Ръстът в наемните нива и то с процент изпреварващ този в цените на жилищата е друг сериозен мотив за потенциалните купувачи да бързат. Причините за този изпреварващ ръст са няколко.

rent

На първо място е налице намаляване на предлагането. Голяма част от принудените да станат наемодатели собственици на имоти (поради невъзможност да реализират имотите си на желаните от тях цени следствие на кризата), се върнаха на пазара.

Предвид на възстановяването в цената на имотите и повишения интерес, след възстановяването на депозитите от КТБ, тези продавачи изгониха наемателите си. Повишеното търсене на имоти под наем пък, инициира ръст при наемите.

А ръстът на наемите накара много хора да погледнат към предимствата на това да си купят имот. Казано по друг начин, попаднахме в една „спирала“, подкрепяща решението за покупка на имот.

Доходността от наеми е сериозен фактор

доходност наем

Ръстът в нивата на наемите с по-ускорени темпове, от този в цените, направи така, че доходността от отдаване под наем на едно жилище, дори да се повиши през последната година и да е при нива, често достигаща над 6%.

Определено това е една много привлекателна доходност за спестителите, изправени пред реалност на близки до нулата лихви по депозитите.

Достъпността на имотите е много добра в момента

Ако се сравним с останалите столици в Централна и Източна Европа, ще видим, че имотите в родната столица са най-достъпни. Средният софийски доход купува най-много квадратни метри жилищна площ в ЦИЕ – 0.69 кв. м., при средно 0.56 квадратни метра в 11-те разглеждани столици.

Real-Estate-Affordable-housing

За сравнение, доходът на жителите на Братислава и Прага, стига за покупката на едва 0.5 квадратни метра, или с около 30% по-малко в сравнение със София.

Продължава на следващата страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …