петък , декември 15 2017
Начална Страница / Водеща / Чудите се да си купите имот, или да живеете под наем?

Чудите се да си купите имот, или да живеете под наем?

Утвърдената сред българите психология е, че задължително трябва да живеем в собствено жилище. Това до голяма степен пречи на хората за правилна преценка, уместно или не, е  за тяхното положение и доходи, да направят подобна покупка.

Нещо повече, хората не могат да разберат, как е възможно изобщо живот под наем да е „финансово по-изгоден“ от покупката на имот?

Жилищата в София най-достъпни в ЦИЕ

Та нали при наемa „хвърляме“ пари на вятъра, които влизат в чужд джоб. В другия случай – покупката на имот срещу кредит, дори и при изплащане на ипотека, имотът остава наш (след като се изплати след 30 години например).

До голяма степен в основата на това неразбиране стои липсата на финансова култура и непознаването в детайли на широкоразпространено икономическо понятие „алтарнативна цена“.

Казано по друг начин, парите които ще заделите като първоначална вноска, както и тези които ще трябва да отделяте периодично за поддръжка, данъци и такси, реновиране и т.н. няма да работят за вас и да се умножават с течение на времето.

А в крайна сметка гореописаните средства, плюс допълнителните средства, които бихте спестявали на месец (ако наемът е по-нисък от ипотечната вноска), могат да свършат след 25 години (когато ви свърши ипотеката) като по-голяма сума от това, което би струвал имота ви.

покупка или наем

В допълнение, може би малко хора са наясно, но през първите няколко години, основната част от вноската по ипотечните кредити отиват за покриване на лихви, а не за намаляване на главницата.

Т.е. това е друг начин да „хвърляте“ пари на вятъра, но в джоба на банката, а не на наемодателя. Това намалява спестовния ефект.

Трябва да отчетем също така един друг ключов фактор, който също намалява спестовния фактор – а именно високото ниво на лихвите в страната ни. Те правят така, че вноската по ипотечния кредит за покупката на един имот все още да е по-висока от месечната вноска на наема.

Колко струва една стая повече?

Може би най-големият пункт в подкрепа на това да предпочетете животът под наем обаче, е друг и не пряко свързан с финансовите плюсови и минуси на алтернативата да живеете под наем – липсата на задлъжнялост.

Това е нещо, което ще ви позволи да развивате добра идея и собствен бизнес, които могат да са в основата на финансовата ви независимост и натрупване на благосъстояние. За тези които си мислят, че в момента нямат планове за подобно развитие е въпроса – а знаете ли какво ще ви хрумне след пет години. Може да е идея, която да ви направи следващия Марк Закърбърг…

В светлината на всичко казано до тук, нека да разгледаме един пример.

Двуомите се между покупката на тристаен имот с площ от 100 кв. м. (90 кв. м. чиста жилищна площ) и живот под наем в същия апартамент. Кое от двете е финансово по-изгодно?

Да кажем, че цената на имота който сте си харесали е 100 000 евро (обзаведен). За покупката му сте заделили 20 000 евро, а за останалите 80 000 евро ще теглите кредит. Месечната вноска на подобен заем е в размер на 460 евро, или над средната цена за наемането на подобен апартамент, която е 414 евро.

Сумата на наема е далеч под стойността от 520 евро, при която покупката на имот става еднакво финансово изгодна с живота под наем (съгласно данните на имотния калкулатор на nytimes.com).

Тази сума на наема е изчислена при зададена годишна възвръщаемост от 7% и инфлация от 3% при цените на имотите, и 2.5% при наемите. Т.е. докато наемите са под 520 евро, животът под наем ще е финансово по-изгоден.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …